Matglädje in i framtiden!

ATT ÄTA PÅ SKOLAN skall vara som att äta på restaurang

Artikel i RS Restauranger & Storkök nr 9 2001.
Text: Karin Christofferson Foto: Håkan E Bengtsson

 

Hennes profession är att servera 35 000 elever god mat inom loppet av två timmar. Malmös nya visionär Nu vill hon öka samarbetet med de privata krögarna. Hon vill dela med sig av kunskaperna över Öresund och hon vill ge eleverna fler alternativ på skolmeny.

"ATT ÄTA PÅ SKOLAN skall vara som att äta på restaurang".

011Inger Stiltjestrand Svensson är ny affärsområdeschef för Malmö Skolrestauranger och hon tänker över gränserna. Det har hon alltid gjort. När Inger var kostchef på Landskrona lasarett var hon först i landet med att införa vin och alkoholhaltiga drycker till måltiderna.
"För mig hör mat och dryck ihop. Bara för att man ligger på sjukhus ska man inte avstå från livets goda".
Nu är hon chef för Malmös skolkök. Här ska hon inte införa vin till måltiden. Här har hon andra visioner. Bland annat vill Inger servera två måltider per dag, få trevligare matsalar, bygga ut köken, utvidga servicen till personalmatsalar, servera pensionärer mat på eftermiddagarna och så vill hon att Malmös Skolrestauranger ska tjäna pengar.
"Det kan vi göra genom att dela med oss av vår kunskap", säger hon.
Inger vill mycket och har svårt att få tiden att räcka till. Det är svårt att få en timmes pratstund med henne. Agendan är fulltecknad flera veckor framöver. Hon är mycket ute på de olika arbetsplatserna.
"Jag vill lyssna in och samla intryck för att kunna utveckla verksamheten ".

MALMÖ SKOLRESTAURANGER BESTÅR av 370 anställda.

"Alla är viktiga medarbetare som genom ett starkt teamwork planerar, lagar och serverar
35 000 elever deras lunch dagligen".
I de tio tillagningsköken tillagas huvudkomponenten i måltiden. På mottagningsköken lagar man pasta , ris och sallader. Malmö Skolrestauranger serverar 85 skolor. Det går åt 13 ton livsmedel per dag.
"Vår uppgift är att ge eleverna matglädje, en positiv matmiljö och god mat som är näringsriktig", säger Inger där hon sitter i sitt lilla kontor i en typisk offentlig byggnad i en vanlig stadsdel i Malmö. Här inne växer idéerna fram. Inger visar skolmatsedeln, en stor färgglad affisch, rikt illustrerad med lustfyllda teckningar. Hela terminens måltider finns här.
"det är en aktiv marknadsföringstanke. Vi kopplar måltiderna till olika aktiviteter".

"Vi måste jobba med tydlighet. Visa vad vi erbjuder, bearbeta och fördjupa dialogen".

På affischen läser jag att det var"jobba-jobba-gratäng "samma dag som Malmö FF mötte Örgryte. I september uppmanades alla elever att gå ut och skapa världens största picknick-dag.
Temaveckan"Feast from the East"blir en asiatisk matfest hela veckan med Djingis Khan Curry Delight, Beijing Rickshaw och Fishy-Fishy Thai Style. I oktober var det skolmat på turné. Då bjöd eleverna i Malmö danska skolbarn på lunch.

"Vi ville lyfta fram hur vi kan samarbeta i Öresundsregionen. Danska skolbarn har inte skollunch. De tar med sig smörgåsar hemifrån. I Sverige har vi en lång skolmatstradition att dela med oss av. Därför for vi över bron med värmedispensrar och mjölkdispensrar och bjöd eleverna på Sundpark Skole i Köpenhamn på köttbullar, danska frikadeller, potatisgratäng och salladsbuffé. Barnen trodde inte det var sant! Det var svårt för den inbjudne överborgmästaren och rektorn att stå upp och säga att de danska eleverna inte ska ha skollunch. Nu ska de sätta igång på försök. Detta var ett positivt jippo för en dag som förhoppningsvis kan ge mer framöver. Det är spännande hur vi kan samarbeta trots våra kulturella skillnader ".

FÖR MALMÖELEVERNA VILL Inger bredda menyvalet. Idag har man ett hundratal olika rätter på menyn. Inger värnar om husmanskosten lika mycket som hon vill lyfta in influenser från andra länder och kulturer.
"Skånsk kalops och potatisbullar tycker barnen om. Fiskrätter är populära och på fem-i-topplistan för 2000 ligger hamburgare, pizza, kebab, köttfärssås med spagetti och köttbullar. Bottennapp är sillfilé och broccolisoppa. Vi lyssnar på eleven. Det blir en blandning av det som ligger i tiden och vad eleven önskar".
Inger ser att det framöver kommer att bli viktigare att marknadsföra sig gentemot kunder. Cateringaktörer står beredda och skolorna kan annars vända sig till någon annan.
"Malmö Skolrestauranger måste jobba med tydlighet. Visa vad vi erbjuder, bearbeta och fördjupa dialogen".

I FRAMTIDEN VILL Inger utveckla sin affärsidé.

"Skolmatsalarna används endast två timmar dagligen. Vi skulle kunna erbjuda pensionärerna i närområdet att äta lunch efter skoleleverna. Vuxna och barn skulle kunna mötas på ett positivt sätt och finna förståelse för varandra. Det skulle uppstå nya möten och relationer".
Inger pratar ofta om samverkan och samarbete och att skapa dialog mellan olika parter. Hon vill till exempel bjuda in andra delar av restaurangbranschen. Det har man gjort tidigare och det vill Inger spinna vidare på.
"Vi har haft stjärnkockar som Richard Nilsson, Kenneth Ingelsson och Marcus Holmberg hos oss. Vi står för olika kunskaper inom restaurangbranschen. Krögarna i den privata restaurangbranschen har sina kunskaper. Vi inom storkök och offentlig sektor har våra. Jag tror på en större samverkan mellan storhushåll och krogar både här i Malmö och på andra ställen och att vi kommer att samarbeta mer kring våra olika kompetenser".

FAKTA MALMÖ SKOLRESTAURANGER

Antal portioner per dag 35 000
Pris per portion 17,97 för grundskola och 21,11 för gymnasiet.
Antal anställda 370
Omsättning 143 miljoner
Antal matplatser 85
Antal tillagningskök 10
Antal rätter 100

INGER STILTJESTRAND SVENSSON

Aktuell som Nybliven affärsområdeschef för Malmö Skolrestauranger
Ålder 42
Karriär Utbildad kostekonom. Kostchef på Landskrona lasarett. Sysslat med marknadsföring och försäljning på cateringföretaget Eurest. Rektor på friskolan Axelvold utanför Svalöv. Fått Årets Wernerpris 1992.
Bor Radhus i utanför Glumslöv, norr om Landskrona.
Favoritmat Fisk, vilt, italienskt, grönsaker och svensk husmanskost.
Dricker Gärna vin och vatten.
Fritid Vara ute i naturen, resor, umgänge med vänner.
Dagens restaurangbransch"Stagnationen har släppt. Nu är det lite spännande. Ser öppning till dialog och samverkan mellan den privata restaurangbranschen och den offentliga sektorn".

Vi använder kakor (cookies) för att hemsidan skall fungera.

Genom att besöka vår webbplats accepterar du ”användandet av kakor”. Läs mer

Jag förstår

DiningDevelopments webbplats använder små textfiler, så kallade cookies, för att underlätta ditt surfande på sidan.

De används framför allt för att förbättra upplevelsen. Det kan exempelvis handla om att val du gör på vår webbplats sparas.

7.jpg

 

DiningDevelopment lyfter den offentliga måltiden i Riksdagen

 

riksdagen

Se filmen om vårt initiativ till politisk blocköverskridande dialog om MÅLTIDEN – som resurs i vård, omsorg och skola.

 

Se filmen! 

Offentlig VS Privat måltidssektor, vad kan vi lära och inspireras av?

diningdevilopment film

Se intervjun med Inger Stiltjestrand Svensson och krögaren Per Dahlberg på Restaurang GASTRO i Helsingborg i en diskussion om idéer och möjligheter till utveckling

 

Se filmen!