Matglädje in i framtiden!

FESTMENY I SJUKSÄNGEN

Artikel i Svenska dagbladet 20/11 1993.
Text: Margareta Arstman

Vin för patienter " självklart " alternativ på lasarett

Doktorn har just gått ronden och du har fått veta att det blir hemresa nästa dag. Glatt överraskad ber du att få se sjukhusets vinlista och beställer ett gott rött vin till dagens middag för att fira detta tillsammans med sänggrannen.

En utopi?
Inte alls, utan verklighet sedan den 1 september på sjukhuset i Landskrona, som är först i landet med detta initiativ. Förutsättningen är förstås att doktorn ger tillåtelse av medicinska skäl.

Att patienter därtill har möjlighet att beställa festmåltider och välja mellan en hel rad för- och varmrätter samt desserter liksom trerättersmenyer gör det hela extra trevligt.

Självklar valfrihet
Möjligheten att få beställa à la carte-mat finns visserligen numera på ett fåtal sjukhus i landet, bland annat i Växjö, men i Landskrona är frikostigheten mycket stor. Kostchefen på sjukhuset Inger Svensson tycker att vinlistan och festmenyerna är det mest positiva som har hänt på länge.

- Det är en självklarhet att patienterna skall få möjlighet att beställa vin, en snaps eller kanske något mousserande - kanske för att fira att man blivit frisk, att en kär anhörig kommer på besök eller för att patienten i sängen intill behöver muntras upp, säger hon.

Nära till Systemet
Inger Svensson är vinintresserad privat och har lagt upp ett lager på sjukhuset med tiotalet röda och lika många vita viner, med portvin, sherry, Herrgårdsaquavit, Grönstedts och småbuteljer av olika slag - till exempel femcentiliters-flaskor whisky för 23 kronor.

- Vi har också nära till Systembolaget så är det något speciellt som önskas finns alltid möjlighet att ta en extra sväng dit, skrattar hon.
Hela sjukvårdsdistriktet i Landskrona har numera fullständiga rättigheter och det var ingen svårighet att få länsstyrelsen att ge tillstånd. Men allt sker under ordnade former och kliniken skall tillstyrka beställningen. Än så länge är sjukvården i Landskrona först, men Inger Svensson är övertygad om att fler sjukhus kommer följa efter. Det positiva gensvaret från patienterna är mycket stort, intygar hon.

Ökad konkurrens
- Vore jag patient skulle jag också uppskatta detta. Jag kanske inte blir frisk dagen efter, men jag har fått en stunds stimulans och psykiskt välbefinnande. Det skall inte finnas några gränser för vad vi på sjukhuset skall erbjuda våra patienter, tycker hon. Och visst har den ökande konkurrensen mellan sjukhusen inneburit många förbättringar.

Får använda fantasin
Vill man ha en festmeny skall patienten helst säga till dagen före men sjukhusköket brukar kunna ordna en hel del med kort varsel. Personalen tycker att det är stimulerande att få möjlighet att servera à la carte-maten, då får de möjlighet att använda sin fantasi i matlagningen. En stor del av sin dag får Inger Svensson nu tillbringa i telefon med att berätta om revolutionen på Landskrona sjukhus.
- Men jag delar gärna med mig av de erfarenheterna, därför att de är så goda.

Vi använder kakor (cookies) för att hemsidan skall fungera.

Genom att besöka vår webbplats accepterar du ”användandet av kakor”. Läs mer

Jag förstår

DiningDevelopments webbplats använder små textfiler, så kallade cookies, för att underlätta ditt surfande på sidan.

De används framför allt för att förbättra upplevelsen. Det kan exempelvis handla om att val du gör på vår webbplats sparas.

4.jpg

 

DiningDevelopment lyfter den offentliga måltiden i Riksdagen

 

riksdagen

Se filmen om vårt initiativ till politisk blocköverskridande dialog om MÅLTIDEN – som resurs i vård, omsorg och skola.

 

Se filmen! 

Offentlig VS Privat måltidssektor, vad kan vi lära och inspireras av?

diningdevilopment film

Se intervjun med Inger Stiltjestrand Svensson och krögaren Per Dahlberg på Restaurang GASTRO i Helsingborg i en diskussion om idéer och möjligheter till utveckling

 

Se filmen!