Matglädje in i framtiden!

VÄXLAR TILL PRIVAT ARENA

Artikel i Restauranger & Storkök nr 12 1994.
Text och foto: Elsa Troll

 

INGER SVENSSON

04 21

Framgångsrik kostekonom eller förrädare? vem är hon Inger Svensson från Landskrona, som blivit kändis inom restaurang- och storköksvärlden och nu bytt sida till SSP - det entreprenadföretag som slog ut Ingers eget bud på köket?
Ett är säkert, Inger söker ständigt stimulans och det så är att bjuda nubbe på sängkanten.

Jag gillar att tänja på ramar och förhållningsregler och vill se utveckling både för mig själv och mitt företag. Att gå till en konkurrent inom det privata sektorn kan somliga kollegor se som ett förräderi, men för mig betyder det utveckling, säger Inger Svensson och fortsätter:
- SSP arbetar efter affärsmässiga principer med resultatinriktning samtidigt som man söker
utveckling för branschen både vad gäller matsystem och nya kunder. Och jag har från min horisont åtskilligt att tillföra den privata sektorn, men kan bli " besvärlig " då jag tror på en idé och vill ha högt tempo.
Den nytillträdda marknadsassistenten har redan med sin gedigna yrkeserfarenhet formulerat frågeställningar och idéer till SSP, väl bevarade affärshemligheter, men sp småningom lär kostekonomens idéer bära frukt.

Full fart efter "nederlaget"

Inger Svensson acklimatiserar sig som bäst i sin nya roll som marknadsassistent på SSP i Lund. R & S möter henne en månad efter " nederlaget ", då entreprenadföretaget tog över driften på Landskrona lasarett, där hon varit verksam under tretton år.
- Då gick luften ur oss, berättar Inger, men förändringar sker dagligen och en ny ledning
med för förhoppningsvis en frisk fläkt för kostverksamheten. För mig innebär det nya jobbet att hitta nya kunder och lansera Nyckelmålet, kyld, medveten mat till konkurrenskraftigt pris. jag måste tillstå att jag börjar vekna, när det gäller cook chill-system och inser dess kvalitet och ekonomi för vissa typer av matleveranser.

Controller

- Det känns annorlunda att för en ny arbetsgivare gå ut på öppna marknaden och sälja
medvetna måltider från produktionsenheter som kan sin sak, men vi får aldrig tumma på kvaliteten, säger Inger. För båda parters skull vill jag därför se en oberoende controller för att garantera avtal och uppsatta normer - en kvalitetssäkring helt enkelt. Visst kan det bli svårt att balansera kvalitet och ekonomi i ett företag som också ska visa vinst. Men det ska fixas genom nytänkande , utveckling och merförsäljning.
Att utbilda SSP-personalen faller också på Ingers lott och innebär allt från vett och etikett till kvalitetssäkring och hygien i region syd - S:t Lars i Lund, Landskrona lasarett och Kriminalvårdsanstalten i Malmö.
Är privat entreprenörsskap med strikt kostnadskontroll den enda modellen för kökens överlevnad? Definitivt inte, menar Inger Svensson och tänker på de kostchefer som i framsynta landsting klarar att skaffa sig fulla befogenheter på restaurang- och produktionsenheter och ser till att inhämta marknadsekonomisk utbildning.
- Tyvärr lyckades jag själv inte ända fram, men konkurrens utifrån föder utveckling och här
gör inbrytarna större nytta genom att aktivera köken. If you can´t beat them, join them. Om du inte kan slå dem så samarbeta . Kanske ett valspråk för Inger Svensson?

Vi använder kakor (cookies) för att hemsidan skall fungera.

Genom att besöka vår webbplats accepterar du ”användandet av kakor”. Läs mer

Jag förstår

DiningDevelopments webbplats använder små textfiler, så kallade cookies, för att underlätta ditt surfande på sidan.

De används framför allt för att förbättra upplevelsen. Det kan exempelvis handla om att val du gör på vår webbplats sparas.

8.jpg

 

DiningDevelopment lyfter den offentliga måltiden i Riksdagen

 

riksdagen

Se filmen om vårt initiativ till politisk blocköverskridande dialog om MÅLTIDEN – som resurs i vård, omsorg och skola.

 

Se filmen! 

Offentlig VS Privat måltidssektor, vad kan vi lära och inspireras av?

diningdevilopment film

Se intervjun med Inger Stiltjestrand Svensson och krögaren Per Dahlberg på Restaurang GASTRO i Helsingborg i en diskussion om idéer och möjligheter till utveckling

 

Se filmen!