Matglädje in i framtiden!

SVENSK SKOLMAT ÖVER SUNDET

Artikel i Restaurang & Storhushåll nr 11 2001.
Text och foto: Jenny Stiernstrand

 

Malmö är en del av Öresundsregionen och med 3,5 miljoner invånare är området en av de mest expansiva i norra Europa. Samarbete och kommunikation över sundet ökar alltmer. Ett exempel är Malmö Skolrestauranger som for över bron och bjöd eleverna på Sundpark
Skole i Amager söder om Köpenhamn på varm skollunch.

02 11

De danska skolbarnen har inte någon skollunch utan får ta med sig smörgåsar hemifrån och köpa mjölk av skolan. I Årskurs 8 och 9 får eleverna med föräldrars godkännande gå hem och äta.
- Syftet med denna dag är att skapa ett möte mellan människor i Öresundsregionen och uppmärksamma Malmö Skolrestauranger. Vi visar skillnad i vardagslivet mellan oss och danskarna. Birgitte Hammer nappade på vårt erbjudande, säger Cecilia Humble, kostekonom på Malmö Skolrestauranger och den som höll i den svensk-danska dagen.
Skolan har ca 360 elever ( årskurs 1-9), så gymnastiksalen blev bästa platsen för servering. I fyra matlag kom eleverna och åt. All mat var färdiglagad från Mellanhedens kök i Malmö på grund av att trapporna ner till gymnastiksalen försvårade transport av bland annat ugnar. All utrustning som serveringsbar, salladsbar, glas och tallrikar stod Malmö Skolrestauranger för.
- Målsättningen var att bygga upp en matsal med den typiska utrustningen som finns i en svensk skola, säger Ingela Svare-Olsen, teknisk chef från Malmö Skolrestauranger.

Varm lunch verklighet
Kycklingbullar med potatisgratäng, sallad, bröd, smör och mjölk stod på menyn denna dag och den varma maten gjorde succé hos eleverna och kanske ännu mer hos lärare och politiker från Köpenhamns storkommun som var på plats för att se vad svensk skollunch är. De danska eleverna gjorde stora ögon när de möttes av varm mat och en dignande salladsbuffé. De som inte äter kött fick till sin förvåning ett varmt, vegetariskt alternativ.
- Det här är otroligt positivt att se. I framtiden hoppas jag att vi kan erbjuda våra barn lunch i skolan. Det kan inte bli som i Sverige, varm mat, men ett alternativ är att skapa kaféer med smårätter och drycker, säger Birgitte Hammer, rektor på Sundpark Skole.

Framtida arbete
Både Cecilia Humble och Inger Stiltjestrand Svensson, affärsområdeschef för Malmö Skolrestauranger, tror att Danmark å sin sida har mycket att lära dem.
- Danskarna har stor kunskap om råvaror och jag tror de har kommit längre när det gäller ekologiska råvaror. Den kunskapen kan vi få ta el av. För dem är vi ett exempel på hur man kan leverera mat till skolorna, säger Inger Stiltjestrand Svensson.
Under dagen kom Köpenhamns skolborgarråd Per Bregengaard för att prova den svenska skollunchen.

Skolmatsprojekt
- Det här är bra att se. Det är projekt om skolmat på gång i vår kommun och denna dag bidrar till vår utveckling. Det måste kännas bra för svenska föräldrar att veta att deras barn får en riktig måltid under skoldagen. Vi kan inte göra som i Sverige, men vi kan närma oss.
- Det är spännande om man kan etablera ett samarbete. För oss är det viktigt att någon annan ser på vår skolmat och att de som jobbar får uppskattning, säger Inger Stiltjestrand Svensson.

Miljonsatsning
Två miljoner danska kronor har avsatts för ett försök med skolmat i Köpenhamns kommun. Sedan förraåret har man arbetat med leverans av mat som kan passa skolelever. Uddannelses- og Ungdomsudvalget har reserverat tio miljoner över en period på tre år. Nu ansöker samma udvalg om 31 miljoner för att etablera projekt Köpenhamns Ökologiske Skolemad. Etableringen är beskriven i regeringens Sundhedsplan. Konkret kan målet sägas vara att eleverna på samtliga 73 skolor i Köpenhamn ska ha möjlighet att dagligen få ett ekologiskt, sunt, billigt och stabilt matutbud på skolorna.

Vi använder kakor (cookies) för att hemsidan skall fungera.

Genom att besöka vår webbplats accepterar du ”användandet av kakor”. Läs mer

Jag förstår

DiningDevelopments webbplats använder små textfiler, så kallade cookies, för att underlätta ditt surfande på sidan.

De används framför allt för att förbättra upplevelsen. Det kan exempelvis handla om att val du gör på vår webbplats sparas.

9.jpg

 

DiningDevelopment lyfter den offentliga måltiden i Riksdagen

 

riksdagen

Se filmen om vårt initiativ till politisk blocköverskridande dialog om MÅLTIDEN – som resurs i vård, omsorg och skola.

 

Se filmen! 

Offentlig VS Privat måltidssektor, vad kan vi lära och inspireras av?

diningdevilopment film

Se intervjun med Inger Stiltjestrand Svensson och krögaren Per Dahlberg på Restaurang GASTRO i Helsingborg i en diskussion om idéer och möjligheter till utveckling

 

Se filmen!