Matglädje in i framtiden!

Inger och Örjan i utbildningssamarbete

Klipp från Restaurang & Storhushåll nr 7, 2002
Skrivet av: Gunnar Göransson

 

12 011Näringslära, sensorik, livsmedelshygien, svensk husmanskost, marknadsföring och ledarskap. Det är bara några av de ämnen som finns med i ett helt nykomponerat utbildningsprogram för restaurang- och storhushållsbranschen.

Inger Stiltjestrand Svensson och Örjan Klein, hon av Werner Vögeli och Restaurang & Storhushåll 1992 utnämnd till Årets Werner, och han 1998, har inlett ett utbildningssamarbete och avser att i nya former framöver dela med sig av sina avsevärda kunskaper till personal inom storhushåll- och restaurangsektorn, som känner behov att bättra på sina yrkeskunskaper.

Inger och Örjan har känt varandra under ett tiotal år, och då de sammanstrålar kommer utbildnings- och kompetensfrågor ofta på tal. Båda är övertygade om att kunskapsluckorna på många håll är uppenbara och har funnit att de gemensamt kan hjälpa till att täppa till dessa. De har konstaterat att de besitter olika kompetenser, som på ett utmärkt sätt kan komplettera varandra i en nykomponerad utbildningsform.

Stor kompetens

Kockveteranen och matkreatören Örjan Klein, idag delägare av museirestaurangerna Atrium på Nationalmuseum och Vasamuseet i Stockholm, har mångårig erfarenhet som kursledare och lärare. Och han var en av dem som startade Restaurangakademien i Stockholm.
Vid sidan av rollen som restauratör driver han företaget Örjan Klein Timjan Konsult AB.
numera undervisar Örjan bland annat på restauranghögskolan i Grythyttan och leder kurser för måltidspersonal på bl a skolor och sjukhus.
Örjan Klein myntade en gång uttrycket ”den medvetna kokkonsten”, vilket bygger på att laga hälsosam och god mat med gastronomisk nivå och samarbetar på detta tema med professor Inga-Britt Gustafsson.
Inger Stiltjestrand Svensson, med drygt 20 års erfarenhet av mat- och måltidsbranschen, bl a som affärsområdeschef vid Malmö Skolrestauranger, har under hela sin yrkeskarriär haft ett brinnande engagemang i utvecklingsarbetet av inte minst måltidsverksamheten inom den offentliga sektorn. Nyligen startade hon upp konsult- och utbildningsföretaget DiningDevelopment AB, och åtar sig där uppdrag av många olika slag.

Flexibilitet

Då delar av innehållet i hennes nya verksamhet, och det Örjan Klein redan ägnar sig åt i väsentliga delar sammanfaller, har de sålunda beslutat att bilda en gemensam utbildningsplattform där deras respektive kompetenser maximalt kan utnyttjas.
Utbildningen förlägger de till de platser där kursdeltagarna är verksamma, kursinnehållet skräddarsys efter varje behov och kan ske i form av såväl intensivdagar och kortkurser, som under lite längre perioder.

Fem områden

Ämnena som Inger och Örjan riktar in sig på har de indelade i fem block: Mat och folkhälsa, som inkluderar ”näringslära och dietetik, vår matkultur i framtiden, samt sensorik”. Livsmedelskunskap, där ämnena ”råvaror, inköp, upphandling, ekologi och hållbar utveckling, samt livsmedelshygien” ingår. Det tredje ämnet är Gastronomi och måltidskunskap, innehållande ämnena ”råvaror, hur komponera, svensk husmanskost, det medvetna köket, vegetariska rätter, menyframställning/måltidskoncept, samt vett och etikett”. Den fjärde rubriken är Rationell och säker matproduktion, under vilken döljer sig ämnena ”effektiva flöden och maximalt utnyttjande av köket, samt nedkylning och förvaring”. Den femte och sista rubriken är Service management, och innehåller ämnena affärsmässighet, marknadsföring samt ledarskap/teamsamverkan.

Skrivet av Gunnar Göransson,
i tidningen Restaurang & Storhushåll nr 7, 2002

Vi använder kakor (cookies) för att hemsidan skall fungera.

Genom att besöka vår webbplats accepterar du ”användandet av kakor”. Läs mer

Jag förstår

DiningDevelopments webbplats använder små textfiler, så kallade cookies, för att underlätta ditt surfande på sidan.

De används framför allt för att förbättra upplevelsen. Det kan exempelvis handla om att val du gör på vår webbplats sparas.

7.jpg

 

DiningDevelopment lyfter den offentliga måltiden i Riksdagen

 

riksdagen

Se filmen om vårt initiativ till politisk blocköverskridande dialog om MÅLTIDEN – som resurs i vård, omsorg och skola.

 

Se filmen! 

Offentlig VS Privat måltidssektor, vad kan vi lära och inspireras av?

diningdevilopment film

Se intervjun med Inger Stiltjestrand Svensson och krögaren Per Dahlberg på Restaurang GASTRO i Helsingborg i en diskussion om idéer och möjligheter till utveckling

 

Se filmen!