Matglädje in i framtiden!

Måltidsutveckling och utbildning i stor skala

Artikel i NÄRINGSLIVS Respons augusti/september 2005 av Patrik Ryberg

 

Måltidsutveckling och utbildning i stor skala

DiningDevelopment AB sysslar med utveckling inom storhushåll och restaurang. Med en gedigen bakgrund inom branschen har ägaren Inger Stiltjestrand Svensson format sitt företag med bas i Landskrona. Härifrån driver hon sin konsult-verksamhet som inriktar sig mot att kartlägga, utveckla och förädla måltids- /restaurangverksamheter i den stora skalan.

Målsättningen är att kombinera matglädjens kvalitet med ett affärsmässigt tänkande. Till detta kommer också ett hälsomedvetande och vikten av måltidens betydelse.

– Många möten sker just över eller i samband med en måltid. Det handlar om att öppna upp en dialog mellan olika branscher, för att på så sätt skapa en ökad kvalitet och lönsamhet, säger hon. Färg och form talar till oss och gör att vi upplever måltiden på ett positivt sätt. Sedan spelar miljön en viktig roll, bland annat att vi äter i en lugn omgivning, och att vi tar oss tid att vara tillsammans under den stunden.

Ett av projekten har just fokus på mat, smak och design. Det är en fortbildning specialutvecklad för äldreomsorgen, skolrestauranger samt personal- och butiksrestauranger. Tillsammans med Jan Hedh, som är dessert- och konditormästare, och matkreatören Örjan Klein arbetar DiningDevelopment AB tillsammans med uppdragsgivaren. Det handlar just om miljö, hälsa, näringstänkande och att öka måltidsupplevelsen för gästen men också att uppmuntra och inspirera personalen i deras vardag.

Tillsammans med skolrestauranger där hemkunskapsläraren, idrottsläraren och skolsköterskan också ingår i processen arbetar DiningDevelopment AB med ett riksomfattande projekt kring mat och hälsa i vardagen. Syftet är öka medvetandenivån hos ungdomar utan att använda pekpinnar.

Inger Stiltjestrand Svensson, som är kostekonom i grunden, har en gedigen arbetslivserfarenhet; bland annat som affärsområdeschef för Malmöskolorna, med ansvar för att 35 000 elever på 85 skolor fick lunch varje dag – så hon vet vad hon pratar om.

Utifrån uppdrag inom Öresund Food Network och inom EU-projektet ”Livslångt lärande längs hela livsmedelskedjan” med måltidsupplevelser i ett europeiskt perspektiv, har många nya insikter stärkts om framtidens måltidsservice och dess betydelse.

Hon ser nu tecken på en viss återgång från snabbmatstrenden till den gemensamma hemlagade måltiden med mer nordiska inslag. Människors medvetenhet om betydelsen av hälsa och motion har också gjort att vi äter mer hälsosamt idag.

– Med matglädje in i framtiden!

Vi använder kakor (cookies) för att hemsidan skall fungera.

Genom att besöka vår webbplats accepterar du ”användandet av kakor”. Läs mer

Jag förstår

DiningDevelopments webbplats använder små textfiler, så kallade cookies, för att underlätta ditt surfande på sidan.

De används framför allt för att förbättra upplevelsen. Det kan exempelvis handla om att val du gör på vår webbplats sparas.

2.jpg

 

DiningDevelopment lyfter den offentliga måltiden i Riksdagen

 

riksdagen

Se filmen om vårt initiativ till politisk blocköverskridande dialog om MÅLTIDEN – som resurs i vård, omsorg och skola.

 

Se filmen! 

Offentlig VS Privat måltidssektor, vad kan vi lära och inspireras av?

diningdevilopment film

Se intervjun med Inger Stiltjestrand Svensson och krögaren Per Dahlberg på Restaurang GASTRO i Helsingborg i en diskussion om idéer och möjligheter till utveckling

 

Se filmen!